Noticies

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8

Conf 2 El receptari cassanencEl dissabte dia 10 de febrer, a 2/4 de 12, es durà a terme la segona conferència del Vè cicle de conferències de l’Arxiu: Obrint el passat, que en aquesta ocasió canvia d’escenari i es trasllada a l’Auditori de la Sala Galà, al carrer del Molí, 9, atès que compte amb un aforament més gran. En aquesta ocasió l’estudiós de la Cultura Pep Vila Medinyà ens parlarà del receptari cassanenc de Can Frigola que es troba dipositat a l’Arxiu Municipal de Cassà. És un quadern de remeis de mitjan segle XIX (per a persones i animals: bous i porcs), de secrets (per tenyir paper, per fer treballs manuals amb palla, fabricar vernissos), de cuina, rebosteria, cosmètica.

Al final de l'acte s'oferirà un tastet d'una de les receptes incloses en aquesta llibreta.

Avui, 29 de gener fa 85 anysUficcio Storico AMI Roma David Gesali del bombardeig sobre el poble de Cassà de la Selva que desgraciadament va ocasionar nombroses víctimes i danys personals. Des de l'Arxiu Municipal es va encarregar una recerca a l'historiador cassanenc Xavier Niell i es va elaborar un itinerari anomenat Cassà sota les bombes.

En l'apartat memòria democràtica d'aquesta pàgina web, https://cassaarxiu.cat/noticies-memoria, podeu llegir o descarregar-vos el treball de recerca. I en numeroses pàgines apareix l'itinerari senyalitzat que podeu seguir pels carrers de Cassà: 

https://cassa.cat/sotalesbombeshttps://naturalocal.net/ca/rutes-senderisme-catalunya/rutes-senderisme-girona/rutes-senderisme-gavarres/cassa-sota-les-bombeshttps://ca.wikiloc.com/rutes-a-peu/ruta-cassa-sota-les-bombes-128475992https://www.femturisme.cat/ca/rutes/ruta-cassa-de-la-selva-sota-les-bombes.

Obrint el passat 3

Fer i desfer. Memòria i vicissituds del gran retaule major de l’església de Sant Martí de Cassà de la Selva

El dissabte 20 de gener, a les 11 del matí, a la sala de formació de can Trinxeria, al segon pis de la plaça de la Coma, número 16, s’inicia el nou cicle de conferències de l’arxiu titulat Obrint el passat. Un recorregut pels documents de l’Arxiu Municipal de Cassà de la Selva. En el decurs de l’acte d’aquest dissabte també es presentarà la publicació digital de l’anterior cicle de conferències I després de la guerra, què? que es va desenvolupar del novembre del 2021 al gener del 2022. 

En aquesta primera conferencia, a càrrec de Francesc Miralpeix, doctor en Història de l'Art, es farà un repàs a les vicissituds per les que ha passat el retaule major de Sant Martí de Cassà de la Selva, des de la seva construcció a principis del segle XVIII, per l’eminent escultor vigatà Pau Costa, fins a la seva reconstrucció en els anys cinquanta després que  la Guerra Civil espanyola esborrés el rastre del passat monumental i artístic de l'església de Sant Martí de Cassà i de tantes altres esglésies. La voluntat de reconstruir-ne un de nou amb els pocs vestigis conservats, a imatge i semblança de l’original barroc, portarà a reflexionar sobre les noves directrius en l’ornamentació dels temples i sobre alguns elements singulars del parament moble de l’església de Sant Martí al llarg dels segles. 

El coordinador d'aquest nou cicle és Joaquim Carreras, llicenciat en història i cap de l’Arxiu del Consell Comarcal de la Selva. En aquest nou projecte es preten posar en valor la tasca dels arxius municipal que són els responsables de la custodia i preservació de la documentació; de tractar o descriure-la en inventaris i catàlegs i els que han de facilitar l’accés a la informació que contenen. El cicle consta de deu conferències a càrrec d’especialistes en els temes a tractar. A aquesta primer conferència li seguiran: El  receptari cassanenc de Can Frigola: remeis, secrets, cuina i rebosteria, a càrrer de Pep Vila i Medinyà, el 10 de febrer; Projectes no realitzats i patrimoni perdut, a càrrec de Dolors Grau i Ferrando, el 16 de març; L’arribada de gent nova a Cassà. Del segle XVII al segle XX. Tres moments de la migració. Tres orígens: Occitània, Pirineu i Andalusia, a càrrec de Dolors Rubirola, el 13 d’abril; Governar un terme castral a finals del segle XIV. El cas de Cassà de la Selva a càrrec de Lluís Sales i Favà, el 18 de maig; Un jesuïta reclòs a Cassà de la Selva durant la Guerra Civil Espanyola: El P. Longí Navàs SJ i la recuperació del seu Herbari, a càrrec de Carles Burguera i Martin, el 21 de setembre; Obrerisme històric cassanenc a càrrec de Josep Lluís Òdena Rodríguez, el 19 d’octubre; Mestres de riera i d’estanys de la plana de La Selva, s. XIII-XIX a càrrec d’Elvis Mallorquí el 16 de novembre; Repressió dels treballadors públics durant el franquisme a càrrec de Núria Casellas i Noguer, el 14 de desembre.

Una de les novetats d’aquest nou cicle de conferències és l’organització d’activitats complementàries al voltant de cadascuna de les conferències, algunes de les quals comptaran amb la col·laboració del Grup de Recerca i Estudis Cassanencs (GREC). Així al final de la conferència d’aquest dissabte 20 de gener s’ha programat una visita comentada al retaule i li seguiran a les xerrades: tastets, exposicions, rutes, visites teatralitzades, tallers…

L'Arxiu Municipal de Cassà continua ampliant el coneixement sobre Memòria Democràtica del poble analitzant documentació que conserva el mateix arxiu. En aquesta ocasió s'ha encarregat  un estudi a l'historiador Jordi Gaitx sobre l'exili cassanenc, centrat sobretot en la figura d'Hermenegild Roura. Aquesta és una figura a redescubrir que va estar molt activa en els anys trenta. Va ser regidor de l'Ajuntament de Cassà, integrant de la revista local Horitzó, periodista, poeta i fotògraf amateur que es va exiliar a França després de la Guerra Civil Espanyola. Part del seu fons personal es custodia a l'Arxiu Muncipal de Cassà de la Selva i hi té una especial importància la sèrie de correspondència. Per a la realització d'aquest projecte aquest any 20233, El Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya ha atorgat a l'Ajuntament de Cassà, aquest any 2023 una subvenció de 1.600 euros.

Amb el suport de: Logo del Memorial Democràtic

L'Ajuntament de Cassà de la Selva ha rebut per aquest any 2023 una subvenció de la Generalitat de Catalunya, dins la línia de subvencions per a l'elaboració i millora d'instruments de descripció de fons del patrimoni documental de Catalunya custodiats en arxius, per tal de fer un tractament arxivístic de la col·lecció de l'Ajuntament de Cassà de la Selva. Aquesta intervenció l'ha realitzada la tècnica en arxius Núria Casellas i ha tingut com a objectiu realitzar l'inventari de l'agrupació de manuscrits i documents solts que es conserva a l'Arxiu Municipal i que procedeixen de donacions de particulars i que no disposen d'entitat per poder-los considerar com a fons.

Amb el suport de:Logo Generalitat