Fons d'entitats

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8

Volum: 2'2 ml

Dates extremes: 1975-2009

Contingut

Correspondència i documentació econòmica

Història

Va néixer l’1 de gener de 1975, com a secció de la Colla Excursionista Cassanenca i amb Mercè Tarrés com a presidenta provisional. El 18 de juny d’aquell mateix any s’aproven els estatuts, i l’entitat s’independitza. Els socis  fundadors varen ser:  Josep  Menció, Enric Crous, Manel Miralles, Josep Moré, Víctor Matas (com a president), Mercè Tarrés i Quim Massa.

L’objectiu era fomentar i fer més visible el món sardanista que fins aleshores només comptava amb la interpretació i ballades de sardanes durant la Festa Major i l'Aplec.

La primera ballada organitzada per l’entitat es va fer el 23 de febrer d'aquell any a cura de la Principal de Cassà al passeig de Vilaret i aquell mateix any ja es va celebrar la Nit del Cremat a la recent recuperada fira de Santa Tecla.

A principis dels anys vuitanta del segle passat es varen formar les colles sardanistes de competició, que esdevindran capdavanteres de Catalunya i es reemprenen els concursos sardanistes.

D’entre tots els actes que organitza en destaca les Nits dels Músics, que sempre es celebra un divendres que coincideix amb el primer divendres de la Festa Major. D’aquesta Nit dels Músics se n’han celebrat d’extraordinàries tan espectaculars com la de l’any 1985 en que es varen aplegar 150 instrumentistes; o la del 1995, amb 15 cobles i 175 instrumentistes tocant conjuntament.

L'any 2000 és sens dubte el més important per la sardana a Cassà amb la proclamació de la vila com a Ciutat Pubilla de la Sardana. D’entre els actes programats hi ha la 25a Nit dels Músics amb la cobla més gran de la història:18 cobles de tot Catalunya i 198 instrumentistes.

El 27 de Juny de 1982  els  membres de  la  Junta i  del  consistori  local es traslladen a Montserrat a fi de rebre la  Garlanda  d'Or al Mèrit Sardanista a la vila més destacada en el món de la sardana. Al gener de 1983 es produeix un relleu a la presidència: Víctor Matas deixa el càrrec, que el passa a ocupar Quim Massa. Després de més de trenta anys, l’any 2016 Quim Massa passa el testimoni de la presidència a Pere Bosch.

El 8 de desembre de 1991 l'entitat rep el guardó a la "millor tasca sardanista de les  comarques de Girona" de l'any, de mans de l'Agrupació de Colles Sardanistes, i el novembre de 1997 el Departament de Cultura de  la  Generalitat de Catalunya va nomenar Amics de la Sardana com a entitat d’interès cultural.

L’activitat pedagògica també és molt present dins l’entitat la qual organitza cursets tant dins com fora de l’escola. Aquest activitat ha estat reconeguda amb el lliurament del guardó a la difusió pedagògica de la sarda el 19 d’octubre de 2001 per part de l’Obra del Ballet Popular.

Instruments de descripció normalitzats

Descripció del fons Amics de la Sardana

Inventari del fons Amics de la Sardana