Noticies

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8

Arxius en linia

L’Ajuntament de Cassà de la Selva va rebre l’any 2021 una subvenció per part de la Generalitat de Catalunya per a la revisió dels instruments de descripció de l’arxiu, dins la línia de subvencions que ofereix als ajuntament per a la l'elaboració i la millora d'instruments de descripció custodiats en arxius.

El resultat més destacat de la revisió del fons documentals inventariats, ha estat la descoberta de que alguns fons d’entitats que s’havien tractat de manera independent en realitatcorresponien a un únic fons, resultat de l’agrupació i/o la fusió de diferents associacions. Un clar exemple d’aquest procés és el fons La Mutualitat Cassanenca que era hereva de sis entitats: “Immaculada Concepción de María” (1856-1900), la “Bienhechora” (1891-1900), la “Fraternal Cassanense” (1900-1937), “Montepío Alemany” (1901-1937), “Mutualidad Femenina” (1926-1937) i la Germandat Sant Martí (creada en una data indeterminada a la primera època del franquisme). Amb aquesta revisió s’ha constatat que  l’any 1937 l’Ajuntament de Cassà de la Selva va promoure  la fusió entre les tres entitats mutualistes existents en aquell moment: la “Fraternal Cassanense” (constituïda a partir de la fusió de la “Bienhechora” i la “Inmaculada Concepción de María”), la “Mutualidad Femenina” i el “Monte-Pío Alemany ambos sexos”. Tot i que la documentació del fons és molt fragmentada es pot veure com l’entitat resultant de la fusió agafa el nom de Mutualitat Cassanenca i en una data indeterminada de la primera època del franquisme és anomenada “Sociedad de Socorros Mútuos San Martín”.

Amb la posada a l’abast dels ciutadans d’aquests instruments l’Ajuntament de Cassà de la Selva fa un pas endavant en la transparència i en la millora dels serveis públics. El resultat de la intervenció es pot consultar en el cercador de documents d’arxiu Arxius en línia, per mitjà de la web http://arxiusenlinia.cultura.gencat.cat. Concretament són accessibles els els inventaris i fitxes de descripció següents: Fons empresarials: Can Serra, can Limbo, Sindicat Agrícola, Anisats Duran, Transports Domingo, Figueres-Dausà. Fons d’entitats: “Jefatura Local de Falange Española Tradicionalista i de J.O.N.S.”, Grup de Recerca i actuació en minories culturals-GRAMC, Comissió Ciutat Pubilla, Amics de la Sardana, La Protectora, La Voluntaria, Casino la Industrial, Mutualitat Cassnenca, Associació de Familiars de malalts d’Alzheimer, Casal Familiar). Fons institucionals: Sometent de Cassà de la Selva. Fons patrimonials: Família Carreras, Cal Sillé, can Trinxeria, Esteve Vilallonga, Oller, Vilahur Casellas, Frigola, Vall-llobera. Fons personals: Josep Bosch, Enric Genoher, Hermenegild Roura i Toneu, Manuel Tolosà i Surroca, Josep Maria Vidal, Narcís Artau, Enric Roca i Bota, Claudi Barnés.

Acció realitzada amb el suport de:Logo Generalitat