Noticies

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8

 IV cicle de conferències de l'Arxiu Municipal I després de la guerra, què?

Conferències I Després de la Guerra QuèTomba soldat desconegut

Aquest dissabte dia 13 de novembre, a 2/4 de 12 del migdia, comença un nou cicle de conferències organitzat per l’Arxiu Municipal de Cassà de la Selva i que aquest any i degut a la Covid 19 ha canviat d’ubicació i es desenvoluparà al local del Casal de Jubilats en el carreró d’Anselm Clavé.  Ja són quatre les edicions del cicle de conferències. I per aquest any i sota el títol de I després de la guerra què? els  conferenciants desenvoluparan diferents temes a l’entorn del franquisme que varen afectar de ple el poble de Cassà i que sovint resten orfes d’investigadors en els prestatges dels arxius i ocults en la memòria oral.

La primera conferència porta per nom L’exhumació de la Tomba del Soldat Desconegut i estarà a càrrec d’Ares Vidal, membre de l'equip del Pla de Fosses, i qui va participar activament en la preparació prèvia, excavació, exhumació i estudi posterior de les restes localitzades a la tomba del soldat desconegut.

En un cicle d’aquestes característiques no hi podia faltar parlar de l’exhumació de la Tomba del Soldat Desconegut. En aquest lloc, que va conservar les restes d’un soldat republicà durant gairebé vuitanta anys, els cassanencs hi portaven flors durant tot el franquisme i s’ha erigit en el símbol de Cassà contra la barbàrie de la guerra.En aquesta xerrada es presentaran els resultats de l’excavació arqueològica de la fossa del camí de cal Porrer Vell, també anomenada la Tomba del Soldat Desconegut, a Cassà de la Selva (el Gironès). Es tracta d'una intervenció que es dugué a terme entre el 30 d'agost i el 8 de setembre de 2017, en al marc del "servei de localització, recuperació i anàlisi antropològica i genètica de restes òssies humanes de la Guerra Civil i la dictadura franquista", promogut i gestionat per la Direcció General de Memòria Democràtica del Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya. Es presentaran els antecedents històrics i documentals d'aquest cas i s'exposaran les conclusions derivades de la recerca efectuada, tant per les restes humanes recuperades, com pels objectes associats i llur context històric. 

L’última conferència que s’impartirà aquest 2021 serà Cassà. Any zero, a càrrec de Francesc Xavier Morales, l’11 de desembre de 2021. L’any 2022 començarà amb la xerrada Una gran pèrdua, l’exili del magisteri, a càrrec de Salomó Marquès (el 15 de gener). I continuarà amb Les víctimes dels camps nazis, a càrrec de Jordi Pons (el 12 de febrer); La societat hiperritualitzada, a càrrec de Josep Maymí (el 12 de març); Les brigades internacionals i la batalla per Catalunya, a càrrec de David Gesalí i David Íñiguez (el 16 d’abril); Les dones del franquisme, a càrrec d’Eva Pinyol (el 14 de maig). L’última conferència del cicle portarà per títol Exili i repressió i estarà a càrrec de Jordi Gaitx i Pilar Francès (l’11 de juny).